Denne siden omhandler forhistoriske bilder som er prikkhogde, slipte/polerte, risset/skåret eller malt inn i berg – retter sagt helleristninger. Man deler gjerne disse bildene opp i to grupper – bilder skapt av en veidekultur og bilder skapt av en jordbrukskultur. Stort sett kan en si at bilder fra veidekulturen er fra steinalderen og bilder fra jordbrukskulturen er fra bronsealderen.
Helleristninger fra veidekulturer.
Den vanligste framstillingsteknikken er knakking og prikkhogging med en slags meisel, men i bløtere fjell har det også vært benyttet en teknikk hvor kunstneren nærmest har skåret furene inn som V-formede fordypninger.
En slipe- eller poleringsteknikk har også vært benyttet. I slike tilfeller er det ikke snakk om furer, men figurene har kommet fram som et lysere felt i fjellet der hvor det har vært polert.
Maleriene har hatt røde og gule farger samt en farge som i dag fremstår som mørk. Selv om vi ikke har bevis, er det grunn til å tro at helleristningene fra veidekulturen har vært malt opp for at de skulle synes bedre og kanskje for å gi dem større magisk kraft.
Helleristninger fra jordbrukskulturer
Framstillingsteknikken er knakking og prikkhogging med en slags meisel. I et felt i Østfold har man funnet rester etter rød maling i ristningslinjene, derfor er det grunn til å tro at helleristningene fra jordbrukskulturen har vært malt opp for at de skulle synes bedre og kanskje for å gi dem større magisk kraft.
Under finner du en oversikt over helleristninger i Norge, Sverige og Danmark. Men før du besøker disse lokalitetene, les Helleristningsvett-regelene og loven om fredning av oldtidsminner i Norge som du finner under.
OSLO
Ekebergsletta og Brannfjell
Universitet i Oslo, Blindern, Kjemibygningen
Stovner, Fossumberget eller Bjerget
Gaustad, Forskningsveien 1
Skillebekk, Nils Juels gt. 13
Bingfoss ved Glomma
Skjellerud gård, Frogn kommune
Søndre Ski gård, Ski, Follo
Nordre Ski gård, Ski, Follo
Vi finner bilder som er hentet fra jegerfolkets verden, for eks. elg, hjort, rein, bjørn, fugl, hval, fisk etc. Det er altså først og fremst sjøens, skogens og fjellets store og matnyttige dyr som har vært kunstnerens motiver, men det finnes også forskjellige mønstre. Med få unntak er alle helleristningene opprinnelig laget i forbindelse med vann – sjø, innsjø eller elv.
Vi finner bilder som er hentet fra bondens verden, for eks. hester, kyr, mennesker, fotsåler, skålgroper, solkors, skip, vogner etc. Menneskefigurene har ofte stor erigert penis og en må regne med at en fruktbarhetskult har vært lagt til grunn for disse helleristningene. Alle helleristningene er opprinnelig laget i forbindelse laget ved beite- eller åkermark.
HELLERISTNINGSVETT
LOV OM AUTOMATISK FREDNING AV OLDTIDSMINNER
Kulturminner er fredet ved lov om kulturminner av 9. juni 1978. Alle fornminner - kulturminner fra før 1537 - er automatisk fredet. Inngrep eller ødeleggelse av slike kulturminner er forbundet med straffeansvar.
Et godt råd er når du ønsker å oppsøke noen av de stedene som er beskrevet under, er å spørre lokalbefolkningen om veien.
HELLERISTNINGER I NORGE
Sjømannsskolen, Ekeberg
Bergkunst fra veidekultur. Feltet er ca. 15 m² stort og består av 13 figurer som ligger på en vestvent fjellflate ved Kongsveien. Figurene har vekslende størrelse (den største er 1 m lang) og er banket inn med grunne, smale furer. 9 figurer kan bestemmes som kroppsornerte elger (eventuelt hjorter). Dessuten finnes en "trampefelle" og en enkel menneskefigur. Høyde over havet ca. 55 m. Figurene er markert med rød farge og skilt. Lett adkomst.
Om helleristningsfeltet og Oslo som oldtidsminnelandskap
Litt.: E. Engelstad 1934. Johansen og Skjølsvoll 1966.
Jordbruksristninger. På Ekeberg finnes minst 12 skålgropfelt med til sammen ca. 260 skålgroper fra bronsealderen. Det er lett adkomst med skilt langs "Jernalderstien" som går fra Sjømannskolen og Ekeberghallen.
Jordbruksristninger. Delvis inne i vestibylen og delvis utenfor Kjemisk institutts bygning på nedsiden av Blindernveien ligger et helleristningsfelt fra bronsealderen. Det består bl.a. av to båtfigurer med "mannskapsstreker", 30 fotsålelignende figurer, 9 skålgroper og 9 andre figurer det ikke har vært mulig å tyde.
Jordbruksristninger. Bak Øvre Fossum gård er det et rent skålgropfelt. De tre skålgropene er hugget i et forholdsvis flatt berg som heller svakt mot nord-vest. Du finner helleristningene på svabergene rett bak til venstre for skiltet som viser oldtidsveien bak Øvre Fossum gård.
Jordbruksristninger. I parken bak SINTEFs bygning i Forskningsveien 1, ved blomsterbedene, er det et rent skålgropfelt med mange skålgroper. Skålgropene er opptil 10 cm brede og dype.
Jordbruksristninger. Ved en tilfeldighet ble det, under graving i Nils Juels gt. 13 i 1933, funnet en rullestein som hadde en helleristning. Helleristningen viser et fartøy med oppsvungne stavner og med en rekke streker over relingskanten. Båtristningen er trolig fra yngre bronsealder
Bilde av helleristningssteinen
Kolsås, Dalbo gård ved Dælivannet, Bærum
Bergkunst fra jordbrukskulturen. Flere små felt på Dalbo gårds grunn helt inntil foten av Kolsåsfjellet. Helleristningene har lett adkomst fra Bærumsveien / Vallerveien ved Valler. Følg Dæliveien til Dalbo gård på vestsiden av Dælivannet. Skilt og parkeringsplass.
Bilder fra Kolsåsfeltet.
Helleristningsfelt med fotsåler og en hjortefigur. Selv om fotsålefigurer vanligvis er kjennetegn på ristninger fra en jorbrukskultur, klassifiseres dette feltet som en helleristning fra veidekultur.
Jorbruksristning. Her er en skipsfigur og skålgroper.
Jorbruksristning. På et svaberg nær gården er omlag 100 skålgroper.
Jorbruksristning. På en stor stein på gården er det skålgroper.
BUSKERUD
Katsundholmen (Djeveløya), Kattfoss, Modum kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet består av to 75 cm lange elgbilder med kroppsdekor. Figurene ligger på en øy med adkomst til elvebredden over en demning. Linjene er svake og delvis forvitret. Drammenselva går her i kraftig stryk. Feltet ligger ca. 1 km fra helleristningene ved Kistefoss. Adkomst via Geithus. Høyde over havet ca. 47-49 m.
Kistefoss, Modum kommune
Bergkunst fra veidekultur. Figurene ligger på begge sider av Drammenselva og på en øy i selve fosseløpet på nedsiden av jernbanebrua ved Geithus stasjon. I alt er det minst 7 kroppsornerte elger. Den største er 75 cm lang. Men de er tildels sterkt forvitret. De ligger alle kloss i elvebredden og er vanskelige å oppdage, særlig i flomtiden når elven spyler over figurene. Høyde over havet er ca. 75 m.
Åskollen, Glassverket, Skoger, Drammen kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet er ca. 5 m² stort og består av 3 figurer - en elg, en fugl og en fotsåle. De er banket inn med forholdsvis tydelige linjer på et flatt svaberg. Elgen har en lengde på ca 1,8 m. Høyde over havet ca 55 m. Stedet ligger ved veien fra Drammen til Svelvik. Området er inngjerdet på privat eiendom og adkomst gis kun etter avtale med eier.
Hvittingfoss, Kongsberg bykommune
Bergkunst fra jordbrukskultur. Nede ved Logen ved Vittingfoss bruk er et helleristningsfelt fra bronsealderen. Flere skip. Fotsåle og håndflate.
HEDMARK
VESTFOLD
Virik skole
Jordbruksristninger.
ØSTFOLD
Alkerød, Idd, Halden bykommune
Jordbruksristninger. Feltet ligger 50 m nord-nordøst for Alkerød, nabogården til Hjelmungen gård. Her er bl.a. skip, mennesker og skålgroper.
Bossum, Onsøy
Jordbruksristninger. Under låvebrua på Bossum gård og i området rundt er det i alt 84 figurer, hvor 54 er skip.
Busgård
Jordbruksristninger. Feltet ligger tett øst for riksvei 110 sør for Solberg.
Bø
Jordbruksristninger. Feltet ligger sør for gården Bø's gårdsplass, 1 km nord for Solberg.
Flatbeggårdene
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved Flatberggårdene, 5 km sør for Sarpsborg.
Østre Vik
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved gården Østre Vik, tett øst for E6, 2 km nord for Skjeberg.
Borgen
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved Borgen, tett ved E6 2 km sørøst for Sarpsborg.
Hafslund
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Hafslund, 150 m sør for parken.
Begby, Borge, Fredrikstad bykommune
Jordbruksristninger. Det ene feltet ligger på Begby, øst for riksvei 110 3 km øst for Fredrikstad Bro. Det andre feltet ligger 600 m vest for veikryss på riksvei 110 (skilt). Her ser du skip, skålgroper, fotsåler, menneskefigurer etc. Godt tilrettelagt med informasjonsskilt.
Årum
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Årum, 3 km sør for Sarpsborg (Hafslund).
Skjelin, Borge, Fredrikstad bykommune
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Skjelin, 4 km sør Sarpsborg (Hafslund). Her ses fotsåler med tær, skålgroper, solkors og andre sirkelfigurer
Sarpsborg
Jordbruksristninger. Feltet ligger mellom riksvei 110 (Alvimveien) og Utsiktsveien ved Glomma.
Kalnes Landbruksskole, Tune, Sarpsborg bykommune
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Kalnes Landbruksskole 200 m nord for gårdsplassen. Flere bemannede skip, hester og ringfigurer.
Alvim
Jordbruksristninger. Feltet ligger på gården Alvim tett vest for Sarpsborg.
Hauge
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Hauge, tett øst for riksvei 110, 4 km nord for Fredrikstad.
Rå
Jordbruksristninger. Feltet ligger i en villahage på Rå, vest for riksvei 109 3,5 km nord for Fredrikstad.
Evje
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Evje, 500 m øst for feltet på Rå.
OPPLAND
Glemmestad, Kapp, Østre Toten kommune
Bergkunst fra veidekultur. Steinene er flyttet til Toten museum, men to steinblokker med fire stiliserte og kroppsornerte elgfigurer har her stått kloss i mjøskanten. Figurene er nokså forvitret da de har stått under vann mesteparten av året. Den største figuren er ca. 1 m lang.
Drotten, Fåberg kommune
Bergkunst fra veidekultur. Helleristningene er på en berghammer på vestsiden av Lågen ca. 1,5 km ovenfor Brunlaug bru. I alt 11 figurene finnes på en ca. 4 m² stor flate som er del av et stup like i elvekanten. 7 av figurene kan bestemmes som kroppsornerte elger. De øvrige er sterkt forvitret, men har antakelig også forestilt elg. Linjene er stort sett grunne og smale. Tegningene er små - den største er 45 cm lang. Når elven er stor, står vannet tett inn til fjellet, og selv med lav vannstand er stedet vanskelig tilgjengelig.
Eidefoss, (Fossen) Nord-Fron kommune
Bergkunst fra veidekultur. Stedet ligger ved østbredden av Lågen. Sør for det kraftige stryket vider elven seg ut og danner en vik mot øst. Her ligger en steinblokk ca. 20 m fra nordsiden av denne vika. Under vanlig vannstand ligger blokken godt inne på land. Denne blokken kan ha rast ut fra en nokså loddrett, vestvent bergvegg. På den ene siden er det to elgfigurer som er prikkhogde. Lengden er henholdsvis 31 og 35 cm.
Vang, Øvre Valdres
Ved kirke. Billedstein og skålgropfelt.
TELEMARK
Ulveneset, Seljord Kommune
Dette er en bergmaling preget av kulturblanding mellom jordbruks- og veidekultur. Maleriene er på et fjellparti som stiger bratt opp fra vannet ved østsiden av Seljordvatnet. Det dreier seg om i alt 7 figurer som forestiller mennesker, stiliserte dyr med kroppsskravering, antakelig elg samt en båt. Båten har enkle mannskapsstreker og figurene av mennesker er delvis timeglassformede. Figurene er temmelig utvisket og stedet vanskelig tilgjengelig.
Kvithammeren, Fjone, Nissedal Kommune
Feltet er ca. 1 m² stort og omfatter 6 malte figurer. Maleriene er ca. 3 km nord for gården Fjone på vestsiden av Nisservatn. Fjellet stuper bratt ned i sjøen og det er bare adkomst med båt. Hellemaleriene viser seg som en lys flekk ca. 4 m over vannet og er klart synlig. Figurene er malt med rødfiolett farge, men er dels utvisket eller ødelagt ved overmaling. To av figurene er stiliserte, kroppsornerte dyr - antakelig elg. Dessuten finnes en meget skjematisk tegning av en dansende figur samt en båt med mannskapsstreker. De øvrige linjene er det vanskelig å tolke betydningen av. Det største dyret er ca. 30 cm langt.
Trontveit, Nissedal kommune
Hellemaleriene ligger ca. 700 m sør for gården Trontveit på vestsiden av Nisservatn. Fjellet stuper loddrett i vannet og noen av figurene kan bare nåes med båt. Figurene ligger nær vannflaten. Det er identifisert 10 figurer, men fargerester viser at det må ha vært mange flere. Fargen er nærmest rustrød og temmelig utvasket. En av figurene kan bestemmes som et sterkt stilisert dyr med kroppsmønster. De øvrige er timeglassformede dansende mennesker og et nesten ornamentalt sikksakk-lignende mønster. Ingen av figurene er større enn 50 cm.
Sporaneset, Rauland, Vinje kommune
Symboler fra veide- og jordbrukskultur er smeltet sammen på dette helleristningfeltet som ligger på et lavt nes som skyter ut i Totak. Her er 61 figurer på et ca. 4 m² stort svaberg. Det finnes 38 fotsålesymboler, et hjulkors, et skipsbilde med mannskapsstreker, to "dyregraver" og 15 elgfigurer. Det er lett adkomst til stedet.
Bergheim, Gjerpen, Skien bykommune
Jordbruksristninger. Her ved småbruket Bergheim finner du bl.a. et kanolignende fartøy med mannskap med hevede årer.
Fossum, Gjerpen, Skien bykommune
Jordbruksristninger. Her ser du bl.a. flere sirkelfigurer og fotsåler.
Løberhaugen, Gjerpen, Skien bykommune
Jordbruksristninger. Her ved småbruket Løberhaugen finner du bl.a. skip, sirkelfigurer, hest med rytter og fotsåler.
Mæla, Gjerpen, Skien bykommune
Jordbruksristninger. Du finner dem 100 m nord for den gamle bygrensen og øst for Mælaveien.
VEST-AGDER
Forbergodden, Spind, Farsund bykommune
Maleri fra veidekultur. Maleriene består av to rødmalte figurer. Bare en av disse kan bestemmes og forestiller en hjort eller elg som er 2,2 m lang. Forbergodden skyter ut i Kvavikforden og der figurene finnes, stuper fjellet bratt ned i sjøen. Foran maleriene er en smal hylle som gjør adkomsten mulig. Høyden over sjøen er ca. 13,5 m.
Gerdberget, Penne på Lista, Farsund kommune
Jordbruksristninger.
Lista, Farsund bykommune
I 1930 registrerte Eva og Per Fett ca. 15 grupper med jordbruksristninger på Lista. Typiske bilder er skip og skålgroper. Lista er halvøya mellom Listafjorden i vest med Farsundet i øst.
ROGALAND
Felt 3, Austre Åmøy
Feltet består av flere mindre grupper med skipsfigurer og ligger langs veien fra bedehuset til Melingsjøen. Figurene er oppmalt.
Felt 5, Austre Åmøy
Feltet består av flere grupper med figurer. Flere typer skipsfigurer. Feltet ligger på samme flate som felt 4, men lenger tilbake fra stranda. Noen av figurene er oppmalt.
Felt 6, Austre Åmøy
Består av flere grupper, men hovedgruppen ligger på et flatt svaberg på stranda i Melingsjøen. Her er det bl.a. en 5,5 m lang skipsfigur. På begge sider av denne er det mange flere skipsfigurer av ulik type, ringfigurer, fotsåler og skålgroper. Feltet er oppmalt. På andre siden av hytta som ligger tett inntil feltet er det malt opp en mindre gruppe med flere skipsfigurer.
Felt 7, Austre Åmøy
En stein med noen få figurer. De er ikke oppmalt.
Felt 8, Austre Åmøy
Feltet ble sprengt bort før det ble skikkelig undersøkt, men her var det mest skålgroper.
Felt 9, Austre Åmøy
Feltet består av flere mindre grupper med figurer like vest for veien som kommer ned til Melingsjøen fra tunet på Meling. Feltene er ikke oppmalt og er stort sett dekket med lav og mose.
Felt 10, Austre Åmøy
Feltet består av flere skipsfigurer og skålgroper, men figurene er ikke oppmalt og kan være vanskelig å oppdage. Feltet ligger et godt stykke vest for Melingsjøen.
Det finnes i tillegg noen få små felt på Åmøy som ikke er tilgjengelig for publikum. På Austre Åmøy finnes også rester etter nausttufter og to gravrøyser.
Rudlå, Stavanger sentrum, Stokkaveien 29
Feltet består av 20 figurer fra jordbrukskultur. Fire skip, hjulkors, konsentrisk ring og enkel ring, flere fotsålepar, øks og flere skålgroper. Like ved ligger nok et felt med to fotsålepar. Feltene er ikke tilgjengelige da de ligger under en murt trapp (!), men en liten avstøpning av ristningene er murt inn i murveggen. Stedet er ikke verdt et besøk før trappen fjernes.
Fluberget, Revheim, Hafrsfjord, Stavanger kommune
Bergkunst fra jordbrukskultur. Feltet består av flere grupper med figurer som er hogd inn i en fjellvegg som har flere jettegryter hvor mange av figurene er plassert. Feltet består av flere typer skip, mange fotsålefigurer, menneskefigurer, ulike ringfigurer, ramme- eller gitterfigurer og skålgroper. Feltet som ligger et par hundre meter fra Hafrsfjord har skiltet adkomst fra Revheim, parkeringsplass og opplysningsskilt. Figurene er oppmalt.
Buøy, Stavanger kommune
Bergkunst fra jordbrukskultur. I skolegården på Buøy skole ligger en liten stein med helleristninger. Steinen er i nyere tid sprengt ut av et svaberg i stranda i nærheten. Figuren er sannsynligvis en ramme- eller gitterfigur og er ikke oppmalt.
Dysjaland, Sola kommune
Et spesielt felt med flere dyr og et menneske – omtalt som "gjeterscenen", ligger inne i tunet. Godt tilrettelagt for besøkende, Figurene er oppmalt. Ingen skilting.
Helland, Sola kommune.
Felt med skips- og menneskefigurer samt en dyrefigur som ligger på noen knauser i beitemark. Figurene er oppmalt men det er ingen skilting eller ordnet adkomst.
Øbør, Sola kommune
Feltet består av flere skipsfigurer, en ringfigur, en dyrefigur og flere skålgroper. Figurene er ikke oppmalt, men er lette å se. Feltet har tilvisningsskilt.
Særheim, Klepp kommune
På særheim ligger den store gravhaugen Steinhaug. Inne i haugen er det funnet flere helleristninger, både på jordfaste og løse steiner. De jordfaste ligger synlige i den utgravde delen av haugen. Motivene er fotsåler og skålgroper. Det er informasjonsskilt ved haugen.
Bru, Rennesøy kommune, Ryfylke
På Bru ligger det to større felt. Begge ligger i utmark og kan være vanskelige å finne. Feltene er ikke oppmalt, men figurene på feltet på nordvestsiden av øya er relativt lette å se. Ingen skilting.
Nag, Strand kommune, Ryfylke
Feltet består av mange skipsfigurer. I øvre del, som ligger på en nærmest loddrett bergflate, er det skip med lukkede skrog og rette stavner, mens det i nedre del er flest skip med åpne skrog og runde stavner. Her er flere ringfigurer. Alle figurene er oppmalt. 30 – 40 m lengre sør for hovedfeltet ligger et lite felt med en skipsfigur. Lengre mot øst er det også noen mindre felt med skipsfigurer. Ingen av de mindre feltene er skiltet, men de fleste er oppmalt. Feltet ligger et lite stykke fra Tau langs riksveien til Jørpeland. Det er skiltet fram med informasjonstavle på stedet.
Løland, Ombo, Finnøy kommune, Ryfylke
Felt med 5-6 skipsfigurer et lite stykke nord for ferjeleiet Eidssund på Ombo, og ned mot fjorden. Figurene er oppmalt og det er skilt på stedet.
Sævlandsvik, Karmøy kommune
Feltet består av en konsentrisk ringfigur som er godt synlig, men ikke oppmalt. Feltet ligger inntil veien fra Sævlandsvik ved riksveien og ned til sjøen. Stedet er verken skiltet eller har opplysningsskilt.
Husabø, Dalane, Eigersund kommune
Lite felt med to skipsfigurer ligger i nærheten av Husabø skole. Figurene er oppmalt, men her er ingen skilt.
Bø, Hauge i Dalane, Soknedal kommune
Like ved garasjeanlegget til Soknedal Bilruter og ned til elva ligger et felt med flere skipsfigurer. Figurene er oppmalt og det er et opplysningskilt ved stedet.
Hanaberg, Dalane, Soknedal kommune
Tvers over elva fra Hauge sentrum ligger en knaus med helleristninger like i bygdeveien. Her er to skipsfigurer, den ene med økseformet stavn, og noen skålgroper. Figurene er ikke oppmalt og det er heller ingen skilting.
Sandeid Kirke
Ved Sandeid Kirke er en hvit stein.
HORDALAND
Rykkje, Kvam kommune
Bergkunst fra veidekultur. På et stupbratt berg like i veikanten mellom Fyksesund og Øystese, er det hogd inn en tydelig figur som antakelig er hjort. Lengden er ca. 1,25 m. Linjene har en bredde på 1-2 cm og er nokså grunne. Det er lett å finne figuren, men veien er svingete og parkeringsmulighetene dårlige.
Rolland, Åsane, Bergen bykommune
Bergkunst som minner om veidekultur. Liten dyrefigur, 1,5 cm lang, som muligens er en hjort. Figuren kan muligens være laget i vår tid. Høyden over nåværende strand er ca. 90 m. Blokken med figuren er sprengt ut av svaberget og er nå på Historisk museum, Bergen.
Skjerve, Voss kommune
Jordbruksristninger. Sledasteinen ligger ved Skjerve, Voss, ved en setervei i skogen 1 km nordøst for Mønshaug på riksvei 54 - E68.
Samnøy, Fusa kommune
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved Samnøy, Fusa, 4 km sydvest for Holmefjord på riksvei 13 ved sjøen, 500 m øst for gårdene.
Haljem, Os kommune
Jordbruksristninger.
Bakko, Jondal kommune
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Bakko, Jondal, ved veien 500 m øst for kaien i Herand.
Geithidleren, Kvinnherad kommune
Maleri fra jordbrukskultur. Feltet ligger på Geithidleren, 250 m nordvest for gården Årsand, 20 km med motorbåt fra Rosendal, riksvei 13, eller 12 km fra Oma, riksvei 551.
Hamarhaug, Kvinnherad kommune
Jordbruksristninger. Feltet ligger på Hamarhaug tett nord for veien i forlengelsen av riksvei 548.
Flote, Etne kommune
Jordbruksristninger. Bruteigsteinen ligger 200 m opp i lia fra bygdeveien, 2 km sør for Frette på riksvei 13.
Vinja, Etne kommune
Jordbruksristninger. Duesteinen ligger 1 km nordøst for broen på Vinja, riksvei 13.
Utbjoa, Ølen kommune
Jordbruksristninger. Det ene feltet ligger på Utbjoa, Ølen, 200 m vest for kaien, riksvei 543. Det andre feltet ligger 700 m nordvest for kaien.
SOGN OG FJORDANE
MØRE OG ROMSDAL
Reitaneset, Otterøy, Aukra kommune
Bergkunst fra veidekultur. Helleristningene består av to figurer hogd inn på en steinblokk, ca. 3 m lang og 1,2 m høy. Figurene er sterkt stiliserte og har en meget uvanlig form. Muligens skal de forestille henholdsvis fisk og fugl med nettformet kroppsskravering. Den største figuren – "fuglen" er ca. 80 cm lang. Stedet ligger på gården Reitanes’ grunn, på et lunt sted på innsiden av øya.
Hinna, Honhammer, Tingvoll kommune
Bergmaleri fra veidekultur. Feltet dekker en samlet flate på ca. 8 m² og finnes på en loddrett bergvegg ca. 500 m øst for gården Honhammer i et vanskelig tilgjengelig terreng som til dels stuper bratt i sjøen. Det er bevart 7 rødmalte figurer og noen linjerester. To av figurene er elg, mens to dyr har grenete, frambøyde horn som tyder på at det er rein. En figur minner om en bjørn og det finnes rester av geometriske mønstre. Dyrene er forholdsvis realistiske i formen og er malt med brede kraftige konturlinjer. Det største figuren er en elg som er ca. 1,5 m lang. Høyden over havet er ca. 25 m.
Honhammerneset, Honhammer, Tingvoll kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet omfatter ca. 3 m² og ligger nær den ytterste odden på Honhammerneset ca. 300 m vest for gården Honhammer. Bergveggen der maleriene finnes, er loddrett og vender ut mot sjøen. Det er uveisomt og vanskelig å komme frem til stedet. Samtlige figurer - i alt 4 - er tydelig malt med rød farge og forestiller laks. Den største figuren er ca. 1,10 m lang. Linjebredden er opp til ca. 5 cm. Høyde over havet ca. 22 m.
Søbstad, Bremnes, Kvernes, Averøy kommune
Bergkunst fra veidekultur. Dette feltet med i alt 7 figurer ligger på Negarden inne i Sundsfjorden på den nordlige del av Averøya. Figurene er banket inn med forholdsvis tydelige furer på et par vertikale bergflater som ligger tett ved hverandre i bratt lende opp fra vannet. Fire av figurene forestiller ganske naturalistisk utformede niser. Den største er ca. 1,3 m lang.
SØR-TRØNDELAG
Almfjellet, Gjøljavatn, Stjørn
Bergmaleri fra veidekultur. Helleristningene ligger på østsiden av Gjøljavatnet omlag vis a vis malingene på Rauhammerfjellet. Også her er figurene malt på et berg som stuper loddrett i vannet. Feltet omfatter 8 rødmalte figurer og rester etter mange flere. Samtlige bilder som kan artsbestemmes er elg. Dels er figurene konturtegnet med kroppsmønster, dels er hele flaten fargelagt. Den største figuren er ca. 1 m lang, den minste er ca. 30 cm lang.
Sandhalsan, Åfjord kommune, Sør-Trøndelag.
Bergmaleri fra veidekultur. Feltet ligger på et høyt nes i Stordalsvatn, sørvest for Sandhalsan. De 7 figurene er malt på veggen i en heller, og kan deles i to grupper som til sammen dekker et areal på nærmere 3 m². Fargen er svakt rødbrun og såpass utvisket at figurene er delvis uråd å tolke. En av figurene forestiller imidlertid hodet og forparten på en elg, et par andre minner om sterkt stiliserte båter. Den fragmentariske elgfiguren er ca. 90 cm lang. Høyden over havet er ca. 21 m.
Strand, Bjørnør, Osen kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger like ved veien fra Strand til Vingsund, og er hogd inn i en nesten loddrett vegg som vender mot sjøen. Avstanden til stranden er ca. 700 m. Feltet består av 8 figurer som dekker et areal på ca. 3 m². Den dominerende figuren forestiller en nokså naturalistisk tegnet grindhval. Denne er tydelig hogd og godt bevart og er nesten 3 m lang. Dessuten finnes to mindre og langt mer fragmentariske dyrebilder samt tre geometriske symboler av rektangulær form og med ornerte flater. Høyde over havet ca. 26 m.
Stykket, Rörvik-Fergehavn
Elg. Lokaliteten er skiltet fra riksvei 710
NORD-TRØNDELAG
Evenhus, Frosta kommune
Begge hovedgrupper av bergkunst er representert. Stedet ligger nokså langt ute på Frostahalvøya, ikke langt fra bygdeveien og ca. 750 m fra sjøen. I alt finnes 112 figurer på Evenhus, men det må opprinnelig ha vært flere. Her 40 båter, 20 elg og hjort
Holtås gård, Skogn, Ronglan, Levanger kommune
Bergkunst fra veidekultur. Helleristningene ligger like på sørsiden av Europavei 6, ca. 2 km nord for Ronglan jernbanestasjon. Feltet består av 102 figurer som dekker et areal på ca. 40 m². Berget er sterkt forvitret, så mange av bildene er i dårlig forfatning, og antakelig er flere skallet helt vekk. Figurene er temmelig små og meget stiliserte. Mesteparten forestiller dyr med kroppsmønster eller dyr der kropp og bein er tegnet som enkle streker. Den største figuren er ca. 80 cm lang. Foruten dyrefigurene, som kanskje forestiller hjort, finnes en del sikksakk-linjer, bånd med frynser og en god del krot eller linjerester. Det er lett a finne stedet, men såpass forvitrede og ubetydelige som mange av figurene er, kan det være vanskelig å få noe godt inntrykk av feltets opprinnelige karakter. Høyden over havet er ca. 54 m.
Kvernavika, Verran, Ytterøy, Levanger kommune
Bergkunst fra veidekultur. Helleristningene ligger på vestsiden av Skarnsundet, ca. 2 km fra utløpet til Beitstadfjorden. Avstanden fra sjøen er ca. 250 m og til selve gården bare 100 m. De 15 figurene forestiller alle ganske realistiske kveiter som nærmest danner en halvsirkel. Foruten konturlinjene er fiskekroppen delt med en midtlinje som danner Y-formet avslutning ved hodet. Den største figuren er 65 cm lang. Figurene har spinkle og nokså utydelige linjer. Høyden over havet er ca. 35 m.
Skotrøa, Beitstad, Steinkjer bykommune
Begge hovedgrupper av bergkunst er representert. Helleristningene ligger under gården Østre Homnes og ligger ca. 5 km vest for Steinkjer, på veien til Bardal. Avstanden til sjøen er ca. 500 m. På Skotrøa finnes 75 figurer. 58 av dem finnes på et areal mindre enn 30 m². De andre helleristningene er klemt sammen på en ca. 8 m² stor flate. Motiver fra bondekunsten utgjør hovedmengden med 14 båter, 22 skålgroper, 12 fotsålesymboler og 11 "hester". Veidekulturkunsten består av 5 nokså store dyrebilder, antakelig elger, og en langhalset fugl. Resten er linjegrupper og ubestemmelige figurer. Figurene er til dels sterkt forvitret. Den største figuren er ca. 1 m lang. Feltet er såpass ødelagt at et besøk vil bli er skuffelse.
Bardal og Lamtrøa, Beitstad, Steinkjer bykommune
Bergkunst fra veidekultur. På gården Bardal ligger en av de største samlinger bergbilder i Norden. Hovedfeltet ligger på selve gårdstunet som omfatter nærmere 400 figurer banket inn på samme svaberg. De fleste figurene hører til bondens idéverden, men omlag 60 figurer skriver seg fra den realistiske tradisjonen hos jegerne. Omlag 200 meter fra den store billedgruppen på gårdstunet ligger et annet og mye mindre felt som kalles Lamtrøa. Her er undersøkt ca. 10 små, sterkt stiliserte og kroppsornerte dyrefigurer. Den største har en lengde på ca. 50 cm. Det er lett adgang til helleristningene på Bardal som er en betydelig severdighet. Mange av figurene på hovedfeltet er malt opp. Stedet er avmerket på Cappelens bilkart.
Hammer, Beitstaden, Steinkjer bykommune
Begge hovedformer for bergkunst er representert, men veidefigurene dominerer. Til bondens figurverden hører trolig en rekke båtbilder samt en god del små enkle "hestefigurer". Mellom de mange veidekulturfigurene finnes en rekke gjengivelser av langhalsede fugler, tallrike hvaler
Buvika av Nedre Skjevik, Beitstad, Steinkjer bykommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet består av tre figurer som er prikkhogd inn på en ca. 14 m² stor bergflate som ligger vest for bruket Buavika og like øst for krysset der gårdsveien tar av til Steinkjer Museums tunanlegg. Figurene er forholdsvis naturtro gjengivelser av hval. Fra munn til spore løper en tydelig fure med en poseformet utvidelse noe foran midten. Muligens kan dette tolkes som gjengivelse av "livslinjen".
Solsemhulen og Fingalshulen, Leka kommune
Hulemaleri fra veidekultur. Disse hulene ligger henholdsvis på øya Leka og på fastlandet vest for Gravik kirke. De er begge i seg selv store severdigheter, noe som økes ved at det finnes rødmalte bilder inne i de mørke partiene i hulen. Disse figurer er hovedsakelig mennesker avbildet i tydelig dansepositur med lang kropp, utstrakte armer og ben. I Fingalshulen er dessuten rester etter en dyrefigur, antakelig en hjort. Figurene er fordelt i grupper, og de fleste finnes i Solsemhulen der det er bevart 15 bilder. Størrelsen på figurene i Solsemhulen varierer fra 0,3 - 1 m i høyde, mens størrelsen på figurene i Fingalshulen er omlag det halve av dette. I begge hulene er det funnet rester etter bål. I Solsemhulen er også gjort andre funn som tyder på kultisk bruk. Det er antatt at figurene er fra bronsealderen.
Leirfall, Stjørdal bykommune
Jordbruksristninger. Her ser du bl.a. menneskefigurer i prosesjon, flere skip, sirkelfigurer, bølgelinjer og fotsåler.
Ydstines, Stjørdalen bykommune
Jordbruksristninger. Her ser du bl.a. skip, skålgroper, og flere fotsåler.
Reppe, Stjørdal bykommune
Jordbruksristninger. Her ser du flere dyrefigurer, antakelig hester – noen med rytter.
Stjørdal bykommune, Nord-Trøndelag
Andre gårder med jordbruksristninger i Stjørdal er Rykke, Skatval, Arnestad, Bremset, Auran, Skjervoll, Vikan, Myr, Gråbrekk, Stokkan, Gjeving, Hagen, Reppe, Mona, Hegre Knotten, Skjelstad, Bjørngård, Smågård, Fordal, Ingstad, Einang og Kil.
NORDLAND
Rødøy, Tjøtta kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger ca. 1,5 km vest fra Rødøygårdene ved plassen Valen øverst i det smale Flatøysundet. Det finnes 9 figurer spredt over et samlet areal på ca. 10 m². Figurene består av en elg, to hvaler, en sel, et ubestemmelig dyr, to båter - en med fangstmann ombord, samt to skiløpere. Dyrefigurene er sterkt naturalistiske. Det største figuren er en elg som er ca. 90 cm lang. Linjene i figurene er spinkle og banket inn i berget. Feltet er en del forvitret. Høyde over havet ca. 22 m.
Klubba, Åmøy, Meløy kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på nordvestsiden av Åmøy, litt sør for Ørsnes. De 23 figurene er spredt på 12 steder, innen et område på 90 x 90 m. Det er utelukkende naturalistiske gjengivelser av elg, rein, bjørn og hval. Den største figuren forestiller en hval ca. 6,5 m lang, og en mektig elg har en dimensjon på 4,3 m. Linjene i figurene er slipt inn som blanke striper. Høyden over havet er ca. 54 m. Det er vanskelig å finne stedet på egen hånd, men en god stedbeskrivelse er gitt av Povl Simonsen: Fortidsminner nord for Polarsirkelen 1970.
Fykanvatn, Glomfjord, Meløy kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på en skrå bergflate under fjellfoten på nordsiden av Fykanvatnet. De 26 figurene finnes på et ca. 50 x 150 m stort område. De fleste figurene er rein, men det er også avbildet bjørn, elg, flyndre og båt. Linjene er slipt inn i det mørke berget. Det største figuren er 3,50 m lang. Høyde over havet varierer fra ca. 100-140 m. Flere av billedgruppene er gjerdet inn. Dessverre er det banket inn nyere linjer her og der, noe som er sterkt skjemmende. En god stedbeskrivelse finnes hos Simonsen 1970.
Vågan, Bodin, Bodø bykommune, Nordland.
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på et skrånende svaberg nær en liten foss ca. 300 m fra riksveien, knapt 2 km fra Vågan ferjekai. Feltet består av tre figurer slipt i streng kontur og naturalistisk form. Det største bilde er en elg ca. 3,15 m lang. Skilt ved veien viser hvor det går sti frem til feltet. Høyde over havet ca. 52 m.
Sagelva, Hamarøy kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger ca. 50 m vest for riksvei 6, like ved Rotvatn. En sidevei tar av og passerer Sagelva på det stedet der de to figurene finnes. Disse forestiller to konturslipte, helt naturalistiske reinsdyr avbildet i bevegelse. Det største dyret er 2,8 m langt. Figurene tegner seg klart på det temmelig bratte svaberget som stuper ned i elven på vestbredden. Høyde over havet er 48 m. Det er lett å finne stedet som er vel verdt et besøk.
Valle, (Finnhågen) Efjord
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger i øde lende ytterst på Efjordens vestside omlag en times gange fra Vallegårdene. Feltet består av 7 konturslipte, store og naturalistiske figurer fordelt på to grupper. Den største figuren forestiller en 2,25 m lang bjørn. Forøvrig er avbildet tre reinsdyr (bare delvis bevarte) to seler og en nise. Figurene er slipt inn på et sterkt skrånende svaberg nær en større bekk som går i stryk. Stedet er vel verdt et besøk, men det er vanskelig å komme dit. Høyde over havet ca. 75 m.
Forså, Efjord, Lødingen kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger ca. 70 m sør for Forså tettsted ved riksveg 6. Det dreier seg om en 1,15 m lang fiskefigur med buk- og ryggfinner. Over ryggen på fisken er hogd inn noen korte, parallelle linjer. Figuren er vanskelig å finne.
Sandvågmoen, Engeløya i Steigen
Skålgropstein. Øverst på denne flate moen, tett under fjellfoten og ca 1 km fra veien ligger en enslig 5 x 6 m stor, 1,25 m høy steinblokk som er flat på oversiden. Oppå den er det minst 12 skålgroper. Slike skålgroper hører sammen med helleristningene av den sydskandinviske typen fra bronsealderen som ble laget av folk fra et jordbruksmiljø. Det er bare kjent to skålgropfelt i nord for polarsirkelen. Steinen må oppfattes som en offerstein, og dateringen er helt usikker, men kanskje i fra tiden mellom 1000 f. Kr. til 1000 e. Kr.
Forselv, Skjomenn, Ankenes, Narvik bykommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på vestsiden av Skjomenfjorden like ved husene på Forselv og består av 40 figurer som er hugget inn på et isskurt svaberg ikke langt fra sjøen. Figurene varierer en del i stil, størrelse og motiver. Mest dominerende er en reinflokk som består av 10 dyr utformet naturalistisk og i streng kontur. Dessuten finnes en del fiskebilder, en stor hodeløs mannsfigur og to båter. Det er også en del geometriske mønstre. Den største figuren er en 1,80 m lang rein. Figurene er stort sett godt bevart og er vel verdt et besøk, men en kan bare komme til Forselv med båt. Høyden over havet er ca. 35 m.
Brennholtet, Narvik
Bergkunst fra veidekultur. Stedet ligger i et villastrøk på nordsiden av jernbanelinjen. Skilt viser fram til bergbildet som finnes på en nordvendt skråning i naturparkområdet Brennholtet. Figuren er en ca 2 m lang konturhogd elg.
Herjangen i Ofoten, (Slettjord) Ankenes, Narvik bykommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger ca. 5 km vest for Bjerkvik og innenfor bebyggelsen i Herjangen. Opprinnelig har det vært to figurgrupper her av forskjellig karakter. Den ene gruppen er dels helt ødelagt, dels dekket av veimasse. En blokk med bilder av en rein og en nise er sprengt ut og er nå på Universitetets Oldsaksamling i Oslo. Den andre gruppen er sterkt forvitret og består av 6 figurer. Tre av disse er store, naturalistiske og konturhogde elgbilder, hvor en er en 1,9 m lang.
Nes, Kanstadfjorden, Lødingen kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger vest for Lødingen, ca. 5 km i luftlinje fra bebyggelsen, på Kanstadfjordens østside. Det er ca. 3-4 km til bilvei og 300 m fra sjøen. Helleristningene ligger nær Brennelva som går i stryk gjennom den bratte dalen. Feltet består av to rein, en elg og en fisk som er slipt inn i berget. Bare den ene reinen er komplett. Den er strengt konturformet, har en suveren, naturalistisk form og er utstyrt med et mektig gevir. Lengden er 1,6 m. Forekomsten er den nordligste av den slipte gruppen. Høyde over havet: ca. 40 m.
Dønna, Dønna kommune, Helgeland
På øya Dønna står en hvit stein (fallosstein).
TROMS
Vik, Rolla, Ibestad kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på øya Rolla i utmarka nær husene på Kongsvoll, ikke langt fra Vik. Feltet består av minst rester av 5 figurer hugget inn i mannshøyde på en nesten loddrett bergvegg. To av figurene har forestilt ganske naturalistiske elger. Den best bevarte er ca. 1,4 m lang. Dessuten er avbildet to geometriske motiver og muligens en båt. En kan vanskelig finne figurene uten å spørre kjentfolk. De er dessuten såpass forvirret at de er vanskelige å få øye på. Høyde over havet er ca. 21 m.
Åsli, Malangen, Balsfjord kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet finnes på et svaberg i kanten av en foss ved utløpet fra Nordfjordvatnet ovenfor gården Åsli som ligger ca. 1 km fra Storsteinnes i Nordfjorden. Feltet dekker et areal på ca. 20 m² og består av minst l5 små og stiliserte figurer samt en del linjer. Fjellet er sterkt forvitret, og de fleste figurene er mer eller mindre ødelagte og vanskelige å få øye på. Minst 8 av figurene synes å forestille rein. Dessuten er det avbildet en nise, en båt, muligens også en elg. Figurene er små og bare en er litt over 1 m lang. Høyde over havet: ca. 20 m.
Kirkely, Tennes, Balsfjord kommune
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger ikke langt fra Balsfjord kirke, ca. l00 - 200 m fra riksveien. Helleristningene omfatter ca. 40 figurer som dels er dårlig bevart, vanskelig å oppdage og for en stor del uråd i artsbestemme. 13 av figurene er imidlertid ganske naturtro gjengivelser av niser. 14 bilder forestiller kanskje rein men noen av disse er muligens elg. To båter er avbildet, en har flere mannskapsstreker. Dessuten finnes en slangelignende figur, og en skålgrop. Skålgroper er det mest vanlige jordbrukskulturmotivet. Figurene er dels forholdsvis naturalistiske og den største er en rein med en lengde på ca. 1,2 m. De fleste er imidlertid mindre og har til dels sterkt skjematisk form og noen har kroppsskravering. Høyden over havet ca. 19 m.
Tennes (Prestegården), Balsfjord kommune
Bergkunst fra veidekultur. Det dreier seg her om to felter, Gråbergan og Bukkhammeren, ca. 200 m fra hverandre på prestegården, en knapp kilometer sør for Balsfjord kirke og feltet på Kirkely.
Bukkhammeren
Den omfatter 5 elgfigurer og et ubestemmelig bilde. Dyrene er sterkt stiliserte, og kroppsflaten er fylt med "ribbeinslinjer". Den største figuren er 1,1 m lang.
Tromsø museum, Tromsø
Rullesteinen som ble funnet i Isnestoften, Talvik, Finnmark og steinen fra Gåshopen, Sørøy, Hammerfest, Finnmark, er bl.a. utstilt her.
FINNMARK
Hjemmeluft, Alta
Bergkunst fra veidekultur. Helleristningen er en av tre nylig oppdagede felter i Alta. Feltet i Hjemmeluft omfatter ca 2000 figurer, hovedsakelig elg og rein (ca 90 %), men også en mengde båter. Helleristningsfeltet i Hjemmeluft er det største i Nord-Europa, og Alta Museum har guidet omvisning i sommerhalvåret.
Apanes, Alta
Bergkunst fra veidekultur. Dette er det andre nyoppdagede feltet med bl.a. bilder av rein, båter og mennesker.
Bossekop, Alta, Finnmark.
Bergkunst fra veidekultur. Dette er det tredje av de nye funnene i Alta. I alt er oppdaget ca. 400 figurer hogd inn på en mektig steinblokk med største tverrmål på ca. 9 m. Figurene dekker et areal på over 60 m² og består av rein, elg, bjørn, båter, mennesker, geometriske mønster, "oterskinn" osv. Bare av menneskefigurer som har skjelettform, er det ca. 50. Enkelte av dyrene er gjengitt i forholdsvis naturtro form, men de fleste er sterkt skjematiske. Mange av figurene er hogd over hverandre, og det er åpenbart at de skriver seg fra helt forskjellig tid. Helleristningene ligger i bebygget område og ble oppdaget av en skytebas som hadde i oppdrag å sprenge steinen. Den er meget severdig. Feltet er bare omtalt i avisene, og i en artikkel av Knut Helskog i 1966.
Transferdalen, Alta
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger ca. 700 m fra riksvei 6 omlag 8 km øst for Alta tettbebyggelse. Figurene er malt med rød farge
Isnestoften, Talvik, Alta kommune
Bergkunst fra veidekultur. Ved åkerarbeid er her funnet en 49 X 37 cm stor rullestein med en sterkt stilisert "pinneformet" kvinnefigur banket inn på den ene flatsiden. Figuren er 35 cm høy, har rundt hode, krumme armer og bein. Hår og bryster er også antydet og fra den rette kroppsstreken skyter ut to bøyde furer som er tolket som skjørt. Steinen er nå utstilt på Tromsø museum.
Sandbukt på Sørøya, Sørøysundet, Hammerfest
Skålgropstein. Helt oppe ved fjellfoten ligger en stor steinblokk med 18 skålgroper på den flate oversiden. Dette er Skandinavias nordligste kjente skålgropfelt og det ene av to nord for polarsirkelen. Slike skålgroper hører sammen med helleristningene av den sydskandinviske typen fra bronsealderen som ble laget av folk fra et jordbruksmiljø. Steinen må oppfattes som en offerstein. Se også om helleristningene fra Gåshopen, Sørøy, Hammerfest, under.
Gåshopen, Sørøy, Hammerfest
Bergkunst fra veidekultur. I et avsides område rikt på hustufter fra steinalderen er det her funnet to steinblokker med noen få figurer. Disse blokkene er nå brakt til Tromsø museum, der én finnes utstilt. Denne har to bilder av to små stiliserte båter med stående mannsfigurer om bord, en menneske- og en fuglefigur. Det kan diskuteres om figurene på denne steinen hører til den egentlige veidekunsten og deres alder er ukjent.
Helleristningsparken, Kvalsund kommune
Tre steiner er utstilt i denne parken som ligger nær riksvei 94, ca. 5 km fra det gamle Kvalsund ferjested . De er henholdsvis hentet fra:
Stokkeberg, Repparfjord, Hammerfest
Bergkunst fra veidekultur. Også her har vi å gjøre med bilder hogd inn på en steinblokk utstilt i "helleristningsparken". Steinen ble funnet ved veiarbeidet på Repparfjordens østside. De to figurene er ganske små og stiliserte. De forestiller henholdsvis rein og båt.
Fægfjord, Repparfjord, Hammerfest
Bergkunst fra veidekultur. Dette er den tredje steinen med bilder utstilt i "helleristningsparken". Den er funnet 5-6 km lenger inne ved fjordens vestside. Steinen er sterkt forvitret og figurene utydelige. Det er derfor fremsatt tvil om de linjene en kan skimte er ekte. Bare en eneste figur kan identifiseres, og denne ser ut til å forestille rein. Det virker som linjene er skåret inn i den myke bergarten.
HELLERISTNINGER I SVERIGE
BOHUSLÄN
Hjälmberg
Sundby
Torp
Lommeland
Sandåker
Uppegärde
Ånneröd skole
Ånneröd
Rogstad
Jörlov / Massleberg, Strömstad
Östra Hee
Norra Valex
Bärby, Svarteborg
Säms Utmark
Valla Östergård
Övre Störreberg
Vese
Rished
Backa, Barstad
Åby
Medo
Bräcke
Lökkeberg
Torp, Skredsvig
Utby, Herrestad
Hoga, Stala
Basteröd, Klövedal, Tjörn
Rävsal, Valla
Gälöv, Valla
Jörlanda
Rammstorp, Skepplanda
Vadebacka
Åseby, Solberga
Kyrkeby Nedergård, Björnlanda, Hisingen
Hovås, Askim
Hakeby, Tanum
Bräcke, Tanum
Lille Arendal, Tanum
Vitehall, Tanum
Ryland, Tanum
Rödhällan, Tanum
Tågeröd, Tanum
Tanum kirke, Tanum
Oppen, Tanum
Vatlös, Tanum
Balken, Tanum
Fossum, Tanum
Lycke, Tanum
Hagarne, Tanum
Finntorp, Tanum
Stora Hogheim, Tanum
Lilla Hoghem, Tanum
Vitlycke, Tanum
Aspeberget, Tanum
Litsleby, Tanum
Tegneby Mellangård, Tanum
Lilla Gerum, "Runohällan", Tanum
Lövåsen, Kyrkoryk, Tanum
Löveröd, Tegneby, Tanum
Bro Utmark, Tanum
Sotetorp, Tanum
Kasen, Tanum
Björneröd, Tanum
Långemyr, Kalleby, Tanum
Hagarne, Kalleby, Tanum
Vindingen, Kville
Kville prestegård, Kville
Hede, Kville
Lilla Vrem, Kville
Hamn, Kville
Södra Torp, Kville
Torsbo, Kville
Södra Ödsmål, Kville
Basseröd, Kville
Håltane, Kville
Heden, Yllene, Kville
Gisslegärde, Kville
Skogby, Kville
Kallsängen, Bottna, Kville
Bottna, Kville
Vrångstad, Kville
Svenneby, Kville
Sätra by, Ovansjö socken, Gästrikland
Bohuslän er rik på helleristninger fra en jordbrukskultur. Bl. a. i Tanum er det et stort område med mengder godt bevarte og meget vakre helleristninger. Disse er blitt oppført som verdensarv på UNESCO's liste over verdens viktigste natur- og kulturmiljøer. De fleste feltene er lett tilgjengelig og godt tilrettelagt for besøkende. For folk i Østlandsområdet er en dagstur hit absolutt å anbefale. Følg E6 fra Svinesund til Tanum og Kville. I Vitlycke er det et bronsealdermuseum.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m nordvest for gårdene
Jordbruksristninger. Kjør E-6 fra Svinesund, ca 800 meter etter Nordby, sving til høyre
ved skilt. Feltet ligger 300 m nordøst for nordligste gård og 150 m nordvest for nybygget.
Jordbruksristninger. Kjør E-6 fra Svinesund, ca 800 meter etter Nordby, sving til høyre ved skilt. Ristningene ved Torp er handikapptilpasset og er lett tilgjengelige med rullestol. Feltet ligger sydvest for huset.
Bilde fra Torp
Bilde fra Torp
Bilde fra Torp
Jordbruksristninger. Feltet ligger 200 m øst for gammel kirkegård.
Jordbruksristninger. Feltet ligger vest for nordligste gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 500 m sydvest for Mörk skole.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m nordvest for huset.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m nord-nordøst for veien.
En märklig hällristning i Bohuslän, Sven Axel Hallbäck, Forvännen 1946
Jordbruksristninger. Feltet ligger 100 m sør for Mellersta Rogstad.
Jordbruksristninger. Kjør til Skee kirke, fortsett rett nordøst mot Jörlov til skiltingen begynner. Stedet er skiltet.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 500 m vest for gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 60 m sydøst for veien.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m nord for Sparöd.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 50 m øst for landeveien. Her er 2 felt.
Jordbruksristninger. Feltet ligger øst for ladegården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 200 m nordvest for gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger øst-sydøst for sydligste gård. Et annet felt ligger 200 m lengre mot øst-sydøst.
Jordbruksristninger. Her er bl. a. den kjente "skomakeren". Følg vei 162 mot Lysekil fra E6. Feltet ligger 250 m fra veien ved Immerstad. Stedet er skiltet og har parkeringsplass.
Jordbruksristninger. Feltet ligger like ved dyreparken Noas ark ved vei 163. Her er ca 120 figurer bl.a. av skip, mennesker og dyrespor. Parkeringsplass på stedet.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 225 m nord-nordøst for skolen.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 350 m vest-nordvest for ødegård. Stedet er skiltet.
Jordbruksristninger. Her er 3 felt.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. På Tjörn finns flere hundre helleristninger fra bronsealderen. Ristningene ved Basteröd ligger på venstre side like ved avkjørselen mot Hällene mellom Klövedals kirke og Kyrkesund. P-plass finnes ved Pilane gravfelt. Feltet har femten skip med utsvungne for- og akterpartier og mannskapstreker, hvor noen er bøyde ut i en krok. Dette har man valgt å tolke som bilder av mennesker som blåser i bøyde lurer.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved en mølle.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 150 m nord for kirken.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 900 m øst for Alvheim stasjon.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 600 m vest for Billingstad.
Jordbruksristninger. Feltet ligger sydøst for Åselund skole.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 1/2 km nord for jernbanestasjonen.
Jordbruksristninger. Feltet ligger midtveis til Bräcke.
Jordbruksristninger. Feltet ligger bak gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger vest for gården.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger på skrent over veien for hvite hus.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger sør for Tanumelven.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Flere felt.
Jordbruksristninger. Flere felt.
Jordbruksristninger. Her er flere felt som er oppført som verdensarv på UNESCO’s liste over verdens viktigste natur- og kulturmiljøer. Ligger tett inntil vei 163. God parkering og godt tilrettelagt. Her er jaktscener med spyd, mann med pil og bue, menn med hunder og mye annet.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger vest for Gerumselven.
Jordbruksristninger. Feltet ligger syd for hus og sydvest for lade.
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved sydlige Västergårds lade.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Her er flere felt som er oppført som verdensarv på UNESCO’s liste over verdens viktigste natur- og kulturmiljøer. Vitlycke bronsealder museum. Enorm bronsealdergravrøys på toppen av fjellet, med god utsikt over landet omkring. Her er ca 300 figurer og 170 skålgroper.
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Bilde fra Vitlycke, Tanum
Ekstern link: Bilde fra Vitlycke museum
Jordbruksristninger. Her er flere felt som er oppført som verdensarv på UNESCO’s liste over verdens viktigste natur- og kulturmiljøer. Noen felt er tildekket med jord for å beskytte dem mot forvitring. Feltet er skiltet.
Jordbruksristninger. Her er flere felt med til sammen ca. 120 figurer, hvor ca 80 er skip. Her er bl.a. den såkalte "Spjutguden" som er 2,3m lang og ryttere til hest med spyd og skjold. Feltet er oppført som verdensarv på UNESCO's liste over verdens viktigste natur- og kulturmiljøer. Ta av vei 163 ved Tegneby. Feltet er skiltet.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 100 m øst for Litslebyfeltet.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 100 m øst-sydøst for gårdene.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 350 m nordvest for landeveien.
Jordbruksristninger. Feltet ligger vest for Groelven.
Jordbruksristninger. Her er 7 felt.
Jordbruksristninger.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 700 m øst for jernbaneovergangen.
Jordbruksristninger. Feltet ligger sydvest for gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved huset. Et annet felt ligger 100 m lenger nord.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 100 m nordvest for gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 22 m nord for veikryss.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 50 m vest for ladegård.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 200 m vest for vestligste gård. Et annet felt ligger 60 m øst.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 100 m nord for vestligste gård.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 150 m nord for gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m vest-sydvest.
Jordbruksristninger. Litt sydøst for Kville sentrum ligger en samling med et 10 talls felt med til sammen 900 figurer, bl.a. Sveriges lengste skipsristning
Jordbruksristninger. Her ligger 2 felt.
Jordbruksristninger. Feltet ligger nord-nordvest ladegård.
Jordbruksristninger. To feltet ligger vest for husene.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 300 m øst for gården.
Jordbruksristninger. Feltet ligger vest for sydligste ladegård.
Jordbruksristninger. To feltet ligger ved sydligste ladegård.
Jordbruksristninger. Her er omlag 80 figurer, bl.a. den såkalte "Fågelmannen". Feltet ligger 300 m vest for gården. Parkeringsplass.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m øst for skolen.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m for sydligste hus.
Jordbruksristninger. Feltet ligger 250 m sydøst for gården. Et annet felt ligger 50 m lengre nord-nordøst.
Välkommen till Tanums Hällristningsmuseum
HÄLLRISTNINGAR I GRÄNSBYGD - HELLERISTNINGER I GRENSEBYGD - ROCK CARVINGS IN THE BORDERLANDS
GÖTEBORG
HÄRJEDALEN
Särvsjön (Granberget) Hede
Bergmaleri fra veidekultur. Feltet ligger ca. 500 m i luftlinje nordøst for broen over Särvån og nord for bebyggelsen ved Särvsjøn. Det dreier seg om fragmenter av malte figurer i rød farge på et bratt berg. Den bemalte flaten dekker knapt en halv kvadratmeter. Stedet ligger ikke i direkte kontakt med elv eller sjø. Linjerestene skriver seg muligens fra et dyrebilde.
JÄMTLAND
Gärde, Oferdal
Bergkunst fra veidekultur. Feltet finnes på bredden av - og i selve elveløpet fra Gärdeån. Elven går på dette stedet i stryk ca. 1 km fra utløpet. Det er oppdaget 5 dyrebilder, flere sportegn og et par ubestembare figurer. 4 av figurene forestiller elg, den femte muligens bjørn. Størrelse og form varierer en del, men tre av figurene er store, naturalistiske og viser tydelig slektskap med den realistiske tradisjonen i Trøndelag-Nordland. Det mest dominerende elgbildet ved Gärde har en lengde på 3,65 m, og er det største bergbildet i svensk veidekunst. Det er lett å finne stedet. En gangvei fører frem til helleristningene fra tettbebyggelsen i Gärde.
Landverk , Åre
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på et nes ved nordenden av sjøen Ånn like ved gården Landverk. Figurene som består av to elger og noen svake linjerester, er hugget inn i et nokså bratt svaberg nær vannspeilet. Figurene er forholdsvis dårlig bevart, men de er ganske store og godt karakterisert rent artsmessig. Selv om formen er relativt naturtro, er også dyrenes innerflate delvis linjefylt. Den største elgen har en lengde på ca. 1,7 m. Det er vanskelig å komme til stedet annet enn fra sjøsiden.
Kärrån, (Hultbergsudden) Ånn, Åre
Bergkunst fra veidekultur. Stedet ligger på østbredden av sjøen, knapt 3 km sør for utløpet. Her finnes det spredt på forskjellige områder noen få, små og skjematiske figurer og figurrester. Det er vanskelig å avgjøre hva slags dyr som er avbildet - bevaringsgraden er dårlig og tegningene "klumpete". Det er vanskelig å finne stedet og enda verre å lokalisere figurene. En av figurene som er hugget på en løs blokk finnes på museet i Østersund.
Hästskotjärn, Kall
Bergmaleri fra veidekultur. Feltet ligger helt i vannkanten ca. 8 km sørvest fra gården Frankriket. De 10 figurene er oppmalt på en oppsprukket bergvegg. Malingen er rødaktig og figurene er delvis ødelagte, delvis tegnet over hverandre. Mesteparten synes å forestille elger. De fleste er små og svært skjematiske med kroppsfylling. Et par billedfragmenter er større og skriver seg fra mer naturtro gjengivelse. Det er vanskelig å komme til stedet med annet enn med båt eller på isen.
Skärvången, Föllinge
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på østsiden av Nordre Skärvången ca. 1,5 km fra sjøens utløpsos, på et sted der fjellet stuper rett i vannet. Figurene er svært utydelige og har rødbrun farge. I alt kan skimtes ca. 30 figurer og figurfragmenter. Det kan identifiseres ca. 10 bilder som hovedsakelig ser ut til å forestille elg, i et tilfelle antakelig også bjørn. Figurene har tildels tydelig kroppsmønster. 10 figurer gjengir dansende mennesker i en enkel stil med skrevende bein og utstrakte armer. Det er vanskelig å se figurene, og det er ikke lett å komme til stedet.
Fångsjöen, Ström
Bergkunst fra veidekultur. Feltet ligger på Fångsjöberget ved nordøstsiden av Fångsjöen. Avstanden til Ulriksfors er ca. 5 km. Det er bevart omlag 20 dyrefigurer. Mange av disse er svært fragmentariske og små. I den utstrekning arten kan bestemmes, dreier det seg om elg. Formen er skjematisk og figurene har kroppsdekor. Foruten dyrefigurer finnes også nett- og rombelignende mønstre. Figurstørrelsen varierer fra ca. 0,4 – 1,5 cm. Figurene er malt på en bergvegg som stuper bratt ned i vannet, og en kan bare komme til stedet med båt eller på isen.
ÅNGERMANLAND
Åbosjön, Sidensjö
Bergkunst fra veidekultur. Feltet er på en stor steinblokk med rødmalte figurrester. Blokken stikker opp av vannet nær bredden av den litt over 1 km lange Åbosjön. Det er vanskelig i tyde linjene som dekker et areal på ca. 1 m² . Muligens kan det skimtes restene av en konturformet elgfigur med kroppsflaten delt i felter. Det er vanskelig å komme til steinen som ligger flere kilometer fra nærmeste faste bebyggelse.
SÖDERMANLAND
Koppartorp, Tunabergs socken vid Bråviken
Jordbruksristninger. Her er 11 skip, det største 2 meter langt, 42 fotsåler, solkors og en menneskefigur. Feltet ble funnet høsten 1991 og ligger mellom Lövlund og Koppartorp.
Slagsta i Botkyrka
Hällristningen vid Slagsta i Botkyrka,
Södermanland, Ake Hyenstrand, Fornvännen 1972 side 35<
ÖSTER-GOTLAND
Himmelstadlund, Norrköping
Jordbruksristninger. Feltet ligger 1/2 km nordvest for landeveien ved herregård Leonardsberg Berg hage.
Åsvittinge
Jordbruksristninger. Feltet ligger 15 km sydvest for Norrköping.
Alvastra
Jordbruksristninger.
Hästholmen
Jordbruksristninger. Feltet ligger Hästholmen vest.
Tollstad
Jordbruksristninger. Feltet ligger 50 m km vest for jernbanen 200 m syd for veien
Brunnby
Jordbruksristninger. Feltet ligger nord for Linköping.
Gistad
Jordbruksristninger. Feltet ligger 20 km nordøst for Linköping.
VÄRMLAND
Rosenborg, Värmlandsnäs
Jordbruksristninger.
DALSLAND
Ronarudden
Jordbruksristninger. Feltet ligger ikke så langt fra feltet nevnt over.
Ör prestegård
Jordbruksristninger.
Evenstorp, Sundals-Ryr
Jordbruksristninger. Feltet ligger 400 m øst for nordligste gård.
Dalbergsån, Bolstad
Jordbruksristninger. Feltet ligger 300 m syd for elvemunningen.
VÄSTER-GOTLAND
Flyhov, Kinnekulle
Jordbruksristninger. Ca 370 ulike figurer på seks felt. Figurene forestiller menneskefigurer, skip, hjul, fotsåler, skålgroper og dyrefigurer. Den mest kjente er den såkalte "økseguden". Helleristningene ligger 1/2 km nordøst for Husaby kirke, 75 m syd for veien.
Godegård, Fåglum
Jordbruksristninger.
Sättbergskullen, Södra Härene
Jordbruksristninger. Feltet ligger sydvest for kirken.
Källby socken
Jordbruksristninger med tre skip.
SMÅLAND
Hjulatorp, Berg
Jordbruksristninger. Feltet ligger 200 syd for Bergsjöns sydøstlige ende.
BLEKINGE
Torshamn
Jordbruksristninger. Helleristningene ligger 500 m sydvest for Möckleryd skole og 300 m syd derfra, 380 m vest for landeveien.
HALLANAD
Östra Kurup
Jordbruksristninger. Helleristningene ligger 250 m øst-sydøst Lassahuset.
På gränsen mellan Anderstorp i Lindome sn, Halland och Benarby i Landvetters
sn, Västergötland
Hjulstenen vid Gravsjön. Ett förbisett fornminne jämte några ord om Kiviksmonumentets bilder, Bernhard Salin, Forvännen 1921.
SKÅNE
Frännarp, Gryt
Jordbruksristninger. Feltet ligger vest for gården Fränarp en knapp km vest for Gryt kirke og er blant de store helleristningene i Skåne. Feltet omfatter ristninger av bl. a. vogner, okser, hjulpar, skålgroper samt en figur som tolkes som en orm.
Hven
Jordbruksristninger. Helleristningene er på løse stein på stranden.
Norra Åsum kirke
Jordbruksristninger.
Västre Strö
Jordbruksristninger. Feltet ligger 30 m sør for veien mellom Strö og Östra Karaby.
Bredarörgraven sør for Kivik
Jordbruksristninger.
Förlorad, funnen och försvunnen
– en notis om den alltjämt saknade häll nr 1 från Bredarör på Kivik, Joakim Goldhahn, Fornvännen 2000 side 169.
Järrestad
Jordbruksristninger. Feltet ligger 300 m vest for veien mellom Järrestad og Gladsax ved gården Vilhelmsberg.
Simrislund
Jordbruksristninger. Feltet ligger 1,8 km øst for Simrishamn stasjon ved veien til Brantevik. Et annet felt ligger 300 m lengre sør.
UPPLAND
Stora Berg
Jordbruksristninger. Feltet ligger 1 km nordvest for Biskopskulla stasjon.
Ekstern link: En ny uppländsk hällristning, Gunnar Ekholm, Forvännen 1918, side 48.
Tortuna
Jordbruksristninger. Feltet ligger ved gården Dräggesta.
Björksta, Hallstaberg
Jordbruksristninger.
Brandskog, Rickeby
Jordbruksristninger. Boglösa, 5 km sørøst for Enköping, skilt finnes ved veien, deretter en spasertur på 800 m opp i skogen (stien er merket). Her er Brandskogsskipet som er 4,10 m langt og meget detaljert. Feltet ligger 1 km nordvest for Boglösa kirke.
Boglösa, Rickeby
Jordbruksristninger. Feltet ligger 5 km sørøst for Enköping og 2 km nordvest for Boglösa kirke. Helleristningsområdet i Rickeby rommer ristninger i form av et 30-talls skip, og mange sammensatte fotsåler, hjul, menneske- og dyrefigurer, spiraler, ringer og skålgroper. En utstilling om helleristningene i Boglösa og Rickeby vises i Helleristningsgården ved Boglösa kyrka.
Hemsta
Jordbruksristninger. Feltet ligger 2 km vest for Rickeby.
Örsta
Jordbruksristninger. Feltet ligger 200 m nord for Örsta Uppgård.
EKSTERNE LINKER FRA UPPLAND
Øland
GOTLAND
EKSTERNE SVENSKE LINKER
HELLERISTNINGER I DANMARK
Ser vi bort fra Bornholm, har Danmark ikke funn av helleristninger på svaberg slik vi finner i Sverige og Norge, men de er stor sett funnet på løse steiner, bl.a. fra graver. Alle er fra jordbrukskulturen som tidfestes til bronsealderen. Du kan finne dem på følgende lokaliteter.
JYLLAND
Lisbjerg kirke, Aarhus
Lisbjerg kirke, Aarhus
ALS
FYN
SJÆLLAND
BORNHOLM
LOLLAND
Diverse litteratur: